Шукати в цьому блозі

суботу, 22 січня 2011 р.

Св. Вікентій, диякон і мученик


Диякон з Сарагоси помер мученицькою смертю у 304 році, під час ранньохристиянських гонінь Римського імператора Діоклетіана. День святого Вікентія Мученика відзначається 22 січня. Найчастіше зображується у дияконській одежі, і зображеннями знарядь тортур, яким був підданий.
Його вшановують як покровителя Валенсії, Сарагоси, Португалії, а також покровителем виноробів, моряків і згадується в Літанії всіх святих.
Святий народився в Сарагосі. Коли виріс, то під керівництвом єпископа Валерія Сарагоського, почав вивчення наук, у чому Вікентій досяг успіху і потім був посвячений у сан диякона і уповноважений проповідувати в дієцезії в районі Валенсії, але потім був кинутий до в'язниці.
Його історія була передана наступним поколінням трьома свідоцтвами: проповіді Св. Августина, гімн Пруденція (римського християнського поета) "Страсті Святого Мученика Вікентія".
Ось так Пруденцієм розповідає про життя святого ...
Під час гонінь, Вікентій, диякон Церкви Сарагоси в Іспанії, був заарештований і кинутий до в'язниці. Судді змушували Вікентія відмовитися від її віри і вклонитися язичницьким богам, як це наказують римські закони.
Але нехтування в’язня римським богам розлютило префекта Дацин, і він заявив, що Вікентій повинен схилитися перед римською владою, яка править світом або померти. Але навіть тоді Вікентій наполіг, що він швидше стане проти закону і відважно відкинув суддівські загрози в менш ніж тактовній манері. Вікентій висміяв ідолів, створених людьми і їх нерозсудливість І так, Вікентій був засуджений на муки тортур. Але навіть незважаючи на страждання, він так і не здавався. Упертий диякон сміявся з болем докоряв катів в недостатній силі ударів. Тоді префект побачив, що покарання виявилися марними, тому що Вікентій не спротивлявся катам і не був переможений. І катам було наказано зупинитися і відновити сили для нових тортур ...
Вікентій, звернувшись до префекта, сказав, що зламаний не буде, поки що дає йому силу дух - усередині нього. І сказав, що дух вільний, невидимий і підпорядковується одному Богу. Потім кати продовжили тортури. Але Вікентій не здавався, і префект наказав мученику показати Священні Писання і спалити їх. Але мученик відповів, що хто піддасть спалення священної книги, ніколи не буде врятований і врешті потрапить в глибини пекла.
Безстрашний мученик поспішив прийняти нові муки. Жодного сліду страху на обличчі не було, коли він піднімався до свого поховального вогнища. І навіть полум'я не злякали диякона. Тоді префект кинув його у брудну в'язницю ... задушливу яму в підземеллі.
Але плани префекта знову були розрушені. Темрява тюремної камери змінилася на сліпуче світло, що проникло крізь вузькі щілини. Варта побачила світ і почула голос співаючого в'язня з іншим голосом, який відспівував у відповідь. Префект стогнав зі злістю і жалем. Потім наказав звільнити Вікентія ...
Вікентій був звільнений, вірні з усього міста зійшлися до нього. Вони поклали його на ліжко, вкрили його рани і зберегли закривавлений одяг, як реліквію. А доглядач тієї тюремної камери увірував у Христа. І трохи згодом Вікентій помер. Префект був розлючений і вирішив знищити тіло Вікентія, щоб біля могили ніхто не зміг молитися, і "кинув його тіло голим у болото." І дивні речі почали відбуватися - хижі птахи не могли підступитися до тіла, так як Вікентія захищав ворон. Вигнати всіх птахів і диких вовків. Але префект і на цьому не заспокоївся і наказав кинути тіло в море, де воно могло стати їжею рибам або воно було б розірвано в шторм і викинуте на скелі. І почав розшукувати людину, яка б виконала завдання. Солдат, жорстокий, добровільно взявся за справу. Він пов’язав з мотузки мережу і опустив туди бездиханного Вікентія. Потім відплив на середину моря і кинув тіло, яке відразу ж прибилось до важкого каменю, що не дозволило святому потонути, а потім віднесено до берега. І там воно було поховано, а коли гоніння на християн припинилися, була побудована церква і священні кістки Вікентія були переміщені в святині та приховані біля основи вівтаря.


За матеріалами: http://www.catholic-media.org/


Соборная молитва дня (Collecta)
Omnípotens sempitérne Deus, tuum in nobis Spíritum cleménter infúnde, 
ut corda nostra ea dilectióne válida potiántur, 
per quam sanctus martyr Vincéntius ómnia córporis torménta devícit.
Per Dóminum nostrum Iesum ChristumFílium tuum,
qui tecum vivit et regnat in unitáte Spíritus Sancti,
Deusper ómnia sæcula sæculórum. Amen.
Всемогущий и всевечный Боже,
Духа Твоего излей в нас милостиво,
да сердца наши любовию той укрепятся,
которою святой Твой мученик Викентий победил все пытки тела.
Через Господа нашего Иисуса Христа, Твоего Сына,
Который с Тобою живёт и царствует в единстве Святого Духа,
Бог во все веки веков. Аминь.

Немає коментарів:

Дописати коментар