Шукати в цьому блозі

суботу, 23 квітня 2011 р.

СВ. АДАЛЬБЕРТА (ВОЙЦЕХА), ЄПИСКОПА І МУЧЕНИКА

Св. Войцех народився у 956 році в Празі, ім’я Адальберт отримав під час конфірмації. Після навчання в Магдебурзі став єпископом Праги, але внаслідок родинного конфлікту покинув місто і за дозволом Папи вступив до бенедектинського абатства св. Боніфатія у Римі, де й склав довічні обіти. Потім за наказом Папи він повернувся до Праги, але незабаром знову був змушений її покинути. Вирушив з місією проповідування Євангелія язичницькій Прусії, де й був убитий 23 квітня 997 року.

МОЛИТВА
Боже, Ти дарував вінець мучеництва святому єпископові Адальберту, який палав ревністю про душі; † вчини за його заступництвом, * щоб пастирям не бракувало послуху пастви, а пастві – опіки її пастирів. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.

СВ. ЮРІЯ, МУЧЕНИКА

Св. Юрія вшановували у Східній Церкві як великомученика вже у IV столітті. Під час хрестових походів його культ поширився на Захід. Багато країн вшановують його як свого покровителя.

МОЛИТВА
Боже, Ти дав святому Юрію силу наслідувати нашого Спасителя в Його стражданнях; † прославляємо Твою велич і смиренно Тебе благаємо, * щоб за заступництвом цього святого мученика Ти укріпляв нас у нашій немочі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.