Шукати в цьому блозі

неділю, 2 січня 2011 р.

СВВ. ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО І ГРИГОРІЯ З НАЗІАНЗУ, ЄПИСКОПІВ І ВЧИТЕЛІВ ЦЕРКВИ

Обов’язковий спомин
Св. Василій народився у 330 році в Кападокійській Кесарії, навчався у Константинополі та в Афінах. Після повернення на батьківщину вів пустельницьке життя, а в 370 році став єпископом рідного міста. Є автором відомих богословських праць та статуту, за яким живуть монахиСхідної Церкви. Помер 1 січня 379 року.




Св. Григорій народився також у 330 році біля Назіанзу. Під час навчання заприязнився зі святим Василієм і став його товаришем у пустельницькому житті. Отримав рукоположення у пресвітери, а пізніше став єпископом Константинополя. Відомий як великий богослов і проповідник. Поглибив вчення про Святу Трійцю. Внаслідок заворушень у Константинополі він залишив єпископський престол і повернувся до Назіанзу, де помер 25 січня 389 або 390 року. Завдяки своїй вченості та красномовству він названий Богословом.


МОЛИТВА
Боже, Ти благоволив освітити свою Церкву прикладом і вченням святих єпископів Василія і Григорія; † вчини, просимо, щоб ми смиренно пізнавали Твою істину * і любов’ю впроваджували її в життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.